4/ ήμερη εκδρομη Πασχα στην Αλβανια

Τίρανα – Δυρράχιο – Αυλώνα – Πατρό Κοσμάς Αγ. Σαράντα –  Αργυρόκαστρο – Βουθρωτό   

 

1η μέρα Μ.Παρασκευή 03/05/24:ΠΤΟΛ/ΔΑ – ΚΟΖΑΝΗ –  ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ – ΕΛΜΠΑΣΑN -ΤΙΡΑΝΑ

Αναχώρηση νωρίς το πρωί. Μετά από οδική διαδρομή μέσω Εγνατίας οδού φθάνουμε στο συνοριακό σταθμό της Κρυσταλοπηγής.  Στη συνέχεια αναχώρηση για το Πόγραδετς, στην όχθη της λίμνης Αχρίδας.  Συνεχίζουμε και μέσα από γραφικά χωριά και κωμοπόλεις, για Ελμπασάν και στην συνέχεια αναχώρηση για τα Τίρανα. Το απόγευμα περιήγηση της πρωτεύουσας της Αλβανίας τα Τίρανα, με το λεωφόρο στις κεντρικές πλατιές της πρωτεύουσας και στα υπουργεία, το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο. Δίπλα θα δούμε την Όπερα, το τζαμί του Ethem Bey που χτίστηκε το 1789, καθώς και τον πύργο του ρολογιού που χτίστηκε το 1830. Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη (εθνικός Ήρωας) καβάλα στ’ άλογο και γύρω κυβερνητικά κτίρια και υπουργεία. Τελειώνοντας τη περιήγηση στο κέντρο των Τιράνων, βλέπουμε την πρωθυπουργική κατοικία, την Ακαδημία καλών τεχνών, το Πανεπιστήμιο, το Sheraton και δίπλα το στάδιο Qemal Stafa. Είναι η πρωτεύουσα της Αλβανίας από το 1920. Έχει σήμερα πλέον περίπου 1.500.000 κατοίκους και αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της χώρας. Το κομβικό σημείο της πόλης είναι η πλατεία Σκεντέρμπεη και η πλατιά της Μητέρας Τερέζας. Επίσκεψη στον νέο ορθόδοξο ναό της Αρχιεπισκοπής Τιράνων, του επιβλητικού Καθεδρικού Ιερού Ναού της Αναστάσεως.  Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο & διανυκτέρευση.

 

2η μέρα Μ. Σάββατο 04/05/24 : ΤΙΡΑΝΑ  – ΔΥΡΡΑΧΙΟ – ΑΥΛΩΝΑ – ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ

Μετα το πρωινό αναχωρούμε για  το Δυρράχιο (Durrës ), κύριο  λιμάνι της χώρας και η δεύτερη σε μέγεθος πόλη, με 200.000 κατοίκους. Η πόλη αποτελούσε αποικία της Κορίνθου και της Κέρκυρας από το 627 πΧ, με την ονομασία Επίδαμνος. Θα δούμε την χρυσή πύλη της Εγνατίας οδού, τα βυζαντινά τύχει του Βυζαντινού Αυτοκράτορα του Αναστάσιου του Ι, το ρομανικό αμφιθέατρο κ.α. Ελεύθερος χρόνος για καφέ και αναχωρούμε για το μοναστική και το τάφο του πατρό Κοσμά. Επόμενη στάση Αυλώνα, το δεύτερο λιμάνι της χώρας. Όμορφη πόλη με πολύ μεγάλη ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια.  Είναι παραθαλάσσια πόλη, με 78.000 κατοίκους. Θεωρείται ιστορικής σημασίας πόλη, διότι εκεί έγινε το 1912 η Συνέλευση που διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας και υπήρξε η έδρα της πρώτης Εθνικής Κυβέρνησης υπό τον Ismail Qemali. Περίπατο στην νέα “lungomare” η νέα εντυπωσιακή παραλιακή τις πόλης με τους φοίνικες και τα πολλά καφέ, μπαρ, ελεύθερο χρόνο για μεσημεριανό. Αναχωρούμε και το απόγευμα φτάνουμε στους Αγ. Σαράντα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και το βραδύ ακολουθία της ανάστασης στον ναό του ΑΓ. Χαράλαμπος πολιούχος των Αγ. Σαράντα.

 

3η μέρα 05/05/24: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ  ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ – ΒΟΥΘΡΩΤΟ

Κυριακή του Πάσχα Πρωινό και η μέρα μας ξεκινάει με επίσκεψη στην αρχαία πόλη του Βουθρωτό του 7º – 6° π.χ. αιώνα. Προστατευόμενη από τον διεθνή οργανισμό UNESCO από το 1992 και από τον παγκόσμιο οργανισμό του RAMSAR ως υγροβιότοπος.  Μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο με θέατρο από το 3º π.χ., ιερό ναό  του  Ασκληπιού  μέσα  σε  ένα  πανέμορφο  δάσος, Μεγάλη βασιλική του VI αιώνα, αγορά, γυμνάσιο, βαπτιστήριο του 6 αιώνα, αγορά, γυμνάσιο,  κ.α. Βρισκόταν στην αρχαία περιοχή της Ηπείρου και είναι κτισμένη πάνω σε χερσόνησο σε πηλώδες λιμάνι στην περιοχή Χαονίας της Κεστρίνης, δίπλα στη διώρυγα Βίβαρι που συνδέει τη λίμνη του Βουθρωτού με το στενό της Κέρκυρας. Η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και το Βουθρωτό αποτέλεσε ρωμαϊκή αποικία και έδρα χριστιανικής επισκοπής. Συνεχίζουμε προς τα παράλια του Ιονίου, επιστροφή στους Αγ. Σαράντα για το μεσημεριανό μας γεύμα και γνωρίζουμε την πόλη των Αγ. Σάντα η πόλη είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Όγχησμο, που άκμασε στους ρωμαϊκούς χρόνους καθώς ήταν εμπορικός σταθμός για το εμπόριο μεταξύ Ηπείρου και Ιταλίας. Καταστράφηκε το 552 μ.Χ. μετά από αλλεπάλληλες επιδρομές των Γότθων. Σήμερα σημαντικός τουριστικός. Το μεσημέρι γλέντι με ζωντανή ελληνική μουσική. Ελεύθερος χρόνος

 

 

4η μέρα Δεύτερη Μέρα του Πάσχα 06/05/24:  ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ- ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ -ΚΟΖΑΝΗ- ΠΤΟΛ/ΔΑ

Πρωινο και αναχωρούμε για Αργυρόκαστρο, πόλη – προπύργιο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, έδρα  της προσωρινής κυβέρνησης της Αυτόνομης  Βορείου Ηπείρου (1914). Γνωρίζουμε από ψιλά το κάστρο της την ιστορία της πέτρινης πόλης και του κάστρου. Το Αργυρόκαστρο με πληθυσμό 30.000 κατοίκων περίπου. Το ιστορικό κέντρο και αποτελεί από το 2005 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και μαζί με τα αναρίθμητα σπίτια από πέτρα, συνθέτουν ένα πλούσιο “ψηφιδωτό”,  που μαρτυρεί την πλούσια κληρονομιά που άφησαν πίσω τους όσοι κατοίκησαν την περιοχή, στο πέρασμα των αιώνων. “Κρεμασμένη” από έναν βράχο, στις πλαγιές της Κοιλάδας του Δρίνου, η μοναδική αρχιτεκτονική του Αργυροκάστρου “δένει” αρμονικά με τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς τα παραδοσιακά σπίτια του είναι φτιαγμένα από πέτρα, σαν να πρόκειται για φυσική συνέχεια του τοπίου.  Συνεχίζουμε για τα σύνορα. Είσοδος στην Ελλάδα. Επιστροφή στις πόλεις μας.

 

 

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ΄ΆΤΟΜΟ:  250 €   σε δίκλινο δωμάτιο

ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ : + 60€

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

  • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελή πούλμαν του γραφείου μας.
  • Μία (1) διανυκτέρευση στα Τίρανα σε επιλεγμένο ξενοδοχείο 4 αστέρων
  • Δύο (2) διανυκτερεύσεις στους Αγίους Σαράντα σε επιλεγμένο ξενοδοχείο 4 αστέρων.
  • Πρωινό & Βραδινό (την Κυριακή του Πάσχα Πασχαλινό γεύμα, γλέντι με Ελληνική μουσική).    .
  • Ξεναγό κατά την παραμονή μας στην Αλβανία.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

  • Επιπλέον γεύματα ποτά
  • Ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα προτεινόμενο ή προαιρετικό.
  • Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.