Special Βελιγράδι “Πύργοι του Βελιγραδίου”

5 HMΕΡΕΣ / 3 ΝΥΧΤΕΣ

Απόκριες – Καθαρά Δευτέρα 25η Μαρτίου

Αναχώρηση στις 19.00!!

 

Ημερομηνίες εκδρομής

 

14/03-18/03, 21/03-25/03

 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής ,τι περιλαμβάνεται στην τιμή, τι δεν περιλαμβάνεται, οι προαιρετικές εκδρομές και διασκεδάσεις και σημαντικές πληροφορίες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη. Πριν προχωρήσετε σε κράτηση, παρακαλώ όπως φροντίζετε να λύσετε όλες τις απορίες σας είτε τηλεφωνικώς, είτε μέσω email με τον εκπρόσωπο του γραφείου που έχετε επικοινωνήσει!

 

1η–2η ημέρα: Αναχώρηση για Βελιγράδι – (περιήγηση πόλης) – τακτοποίηση στο ξενοδοχείο

 

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο της πόλης μας στις 19.00 (η τελική ώρα θα επιβεβαιωθεί με το ενημερωτικό της εκδρομής 48-72 ώρες προ αναχώρησης), ώστε να φθάσουμε νωρίς στο Βελιγράδι και να κερδίσουμε την πρώτη ημέρα της εκδρομής μας.

Αναχώρηση για τα σύνορα των Ευζώνων. Εκεί θα υπάρξει χρόνος ελεύθερος για

αγορές στα DUTY FREE, στο κατάστημα αφορολόγητων ειδών. Στη συνέχεια, περνώντας περιφερειακά από τα Σκόπια, φτάνουμε στα σύνορα της Σερβίας. Διέλευση των συνόρων και εισερχόμαστε στην Παλαιά Σερβία (Η ώρα άφιξης εξαρτάται από την κίνηση που θα συναντήσουμε στο δρόμο και  στα σύνορα. Εκτιμώμενη ώρα άφιξης περίπου στις 10.00). Με την άφιξη μας στη «λευκή πόλη», το Βελιγράδι, θα ξεκινήσουμε αμέσως τη ξενάγηση μας. Μεταξύ άλλων θα δούμε το σύμβολο της παλιάς πόλης, το φρούριο Καλεμέγκνταν, που είναι χτισμένο στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάββα και χτίστηκε στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως οχύρωση για την προστασία από τους εχθρούς, τις εκκλησίες Ruzica και Αγία Παρασκευή. Επίσης θα δούμε την πλατεία Δημοκρατίας, το Εθνικό Θέατρο, το περίφημο αρχοντικό της Πριγκίπισσας Ljubica, το πολυτελές  ξενοδοχείο “Hotel Moskva”, σήμα κατατεθέν της πόλης και φυσικά τον Άγιο Σάββα, τον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό των Βαλκανίων. Το εσωτερικό του ναού είναι λίγο «ψυχρό», αλλά θα ανακαλύψετε στις γωνιές του, το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του ιερού του Αγίου Σάββα και εκπληκτικά ψηφιδωτά της σερβικής αγιογραφίας. Θα δούμε ακόμη, το Μνημειακό κέντρο του Τίτο αφιερωμένο στο μεγάλο ηγέτη, το Δημαρχείο και το Κοινοβούλιο. Το μεσημεράκι σας προτείνουμε μια προαιρετική μίνι Κρουαζιέρα στο ποταμό Σάββα. Θα επιβιβαστούμε στα ειδικά ποταμόπλοια, όπου θα θαυμάσουμε την πόλη από μια άλλη οπτική γωνία. Αργότερα μεταφορά στα ξενοδοχεία και τακτοποίηση στα δωμάτια. Το απόγευμα για όσους ενδιαφέρονται, με τη βοήθεια του αρχηγού μας θα περπατήσουμε τον μεγάλο πεζόδρομο της οδού Κνεζ Μιχαήλοβα, όπου θα βρείτε καταστήματα για φθηνές αλλά και ποιοτικές αγορές. Το βράδυ σας προτείνουμε έξοδο στην μποέμ περιοχή της πόλης, την περίφημη Skadarljia, μία από τις ομορφότερες περιοχές, όπου η νυχτερινή ζωή διαρκεί μέχρι τις πρωινές ώρες και θα βρείτε εστιατόρια, bars, clubs. H περιοχή θα σας θυμίσει τα παλιά Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη νότα στην πλακόστρωτη περιοχή δίνουν οι πλανόδιοι μουσικοί, οι οποίοι τραγουδούν παραδοσιακά σέρβικα τραγούδια. Σε περίπτωση που αρκετοί φίλοι από το group το επιθυμούν, προαιρετικά θα δειπνήσουμε ομαδικά σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής με τοπικές γεύσεις και σέρβικη μουσική.

Info:

1)Λόγω του πολύωρο ταξιδιού σας προτείνουμε να φοράτε άνετα ρούχα και να είστε εφοδιασμένοι με νερό και κάποια ελαφριά snacks.

2)Σε περίπτωση που θα υπάρξει καθυστέρηση στα σύνορα ή στο δρόμο, μέρος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 4ης ημέρας της εκδρομής.

3)Θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικές στάσεις (βάση σχετικής νομοθεσίας) σε τακτά διαστήματα (ανά 3ώρες περίπου)για καφέ, φαγητό και τουαλέτα. Τα σημεία στάσεις είναι τα σύνορα και μαγαζιά πάνω στο δρόμο. Δυστυχώς η ποιότητας τους δεν είναι και η καλύτερη. Σε πολλά σημεία ζητούνται 50λεπτά από τις καθαρίστριες στις τουαλέτες

 

 

3η ημέρα: Προαιρετική εκδρομή στο Νόβι Σαντ  – Sremski Karlovci

 

Αφού απολαύουμε το πρωινό μας στα ξενοδοχείο μας για τη σημερινή ημέρα προτείνουμε μια ημερήσια εκδρομή στο Νόβι Σαντ, την πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνα και 2η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Αποτελεί οικονομικό κέντρο και είναι ιδιαίτερα γνωστή για το πανεπιστήμιο της. Είναι χτισμένη στις όχθες του Δούναβη και ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί ως ενδιάμεση στάση στις εμπορικές συναλλαγές. Στην περιήγησή μας θα δούμε το κάστρο Petrovaradin, με ωραία θέα στον ποταμό Δούναβη, την πλατεία Slobodan, τον καθεδρικό ναό, το Δημαρχείο και θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στον κεντρικό πεζόδρομο. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την επαρχιακή πόλη Sremski Karlovci, η οποία βρίσκεται μόλις 5 χλμ. από την πόλη και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την ιστορική έδρα του Πατριαρχείου και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για ένα τόπο με ιδιαίτερη πνευματική και πολιτιστική αξία δεδομένου ότι εκεί κυκλοφόρησε το πρώτο λογοτεχνικό περιοδικό του κόσμου. Κατά την διάρκεια της επιστροφής μας στο Βελιγράδι θα απολαύσουμε μια εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς διαδρομή. Άφιξη στο Βελιγράδι και ελεύθερος χρόνος για όσους το επιθυμούν στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τα υπέροχα καφέ.

Extra Tips: Για όσους σήμερα δεν επιλέξετε να συμμετέχετε στην εκδρομή στο Νόβισαντ, μπορείτε να περπατήσετε, τη  Kneza Milos που είναι η λεωφόρος που διανοίχτηκε το 1830 για να ενώσει την καινούργια κατοικία του πρίγκιπα Milos με το κέντρο της πόλης. Τα υπέροχα μπαρόκ παλάτια στις άκρες της στεγάζουν πλέον υπουργεία και πρεσβείες και ανάμεσά τους το κατεστραμμένο υπουργείο Άμυνας να θυμίζει για πάντα τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 1999 – θέαμα που αποσβολώνει. Επίσης να επισκεφτείτε την πλατιά λεωφόρος Κralja Aleksandra ή και σκέτη Boulevard για τους ντόπιους, που ξεκινά από την πολύ κεντρική πλατεία Terazije. Περιδιαβείτε για λίγο το πιο όμορφο αρχικό της κομμάτι με τα επιβλητικά κτίρια του Δημαρχείου και της Βουλής και κάντε χάζι στα καταστήματα τοπικής μόδας.

 

4η ημέρα: Προαιρετική ξενάγηση με θέμα «Οι πύργοι του Βελιγραδίου και η παραδουνάβια συνοικία του Ζέμουν»

 

Αφού απολαύουμε το πρωινό μας στο ξενοδοχείο μας σας προτείνουμε μια ημέρα αφιερωμένη σε ένα διαφορετικό Βελιγράδι. Θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο βουνό Άβαλα. Θα περιηγηθούμε στο πάρκο του βουνού θαυμάζοντας τη φυσική ομορφιά του τοπίου με τερματικό σταθμό τον Πύργο του Άβαλα. Ο πύργος των σέρβικων τηλεπικοινωνιών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σερβίας για πολλούς λόγους. Οικοδομήθηκε την δεκαετία του 60΄ όντας ο μοναδικός πύργος στην Ευρώπη που στηρίζονταν σε τρίποδα. Ήταν από τα πρώτα κτήρια που βομβαρδίστηκαν το 1999 από τις νατοϊκές δυνάμεις. Εισερχόμενοι στον πύργο μπορούμε να απολαύσουμε την θέα στο Βελιγράδι και την κεντρική Σερβία από την οπτική των 360 μοιρών (εισιτήριο 400 δηνάρια, κάτι περισσότερο από 3 ευρώ). Ακολουθεί η επίσκεψη στον πύργο Nebojsa, έναν προμαχώνα με πλούσια ιστορία και ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον μιας και εκεί φυλακίστηκε ο κορυφαίος δάσκαλος του Γένους Ρήγας Βελεστινλής – Φεραίος (εισιτήριο 210 δηνάρια, κάτι λιγότερο από 2 ευρώ). Στη συνέχεια αναχωρούμε για το Νέο Βελιγράδι και την ουγγρική συνοικία του Ζέμουν η οποία είναι χτισμένη στις όχθες του Δούναβη. Θα περιηγηθούμε στην παραποτάμια προκυμαία, στην κεντρική πλατεία με τον καθολικό καθεδρικό ναό καθώς και στην διάσημη υπαίθρια αγορά της περιοχής. Ακολουθεί η επίσκεψη στον πύργο του Ζέμουν «Gardos Tower», το νότιο σύνορο της άλλοτε Αυστροουγγαρίας. Από το τον πύργο ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να απολαύσει την πανοραμική θέα στο Ζέμουν, στο Νέο Βελιγράδι και φυσικά στον Δούναβη (εισιτήριο 200 δηνάρια, κάτι λιγότερο από 2 ευρώ). Αφού ολοκληρώσουμε το σκέλος των ξεναγήσεων που αφορούν το αυστριακό, ουγγρικό και οθωμανικό παρελθόν του Βελιγραδίου θα ολοκληρώσουμε την εκδρομή μας με μια επίσκεψη στο νεόδμητο και παράλληλα εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο «Galerija», ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη. Το βράδυ σας προτείνουμε μία επίσκεψή στο ξενοδοχείο Moskva που χτισμένο από την αρχή του προηγουμένου αιώνα ήταν για πολλά χρονιά το άνδρο των κατασκόπων όλων των πλευρών καθώς και μια από τις λίγες στάσεις του διάσημου τρένου «Orient Express».

 

5η ημέρα Βελιγράδι – Νις περιήγηση – Κοζάνη

 

Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και νωρίς το πρωί ξεκινάμε για την επιστροφή μας στη Θεσσαλονίκη. Θα επισκεφτούμε καθοδόν την  ιστορική πόλη του Νις, τη γενέτειρα του Μέγα Κωνσταντίνου, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νισάβα Ελεύθερος χρόνος για καφέ και φαγητό! Με τις απαραίτητες στάσεις καθοδόν για καφέ και ξεκούραση φτάνουμε στην πόλη μας το βράδυ.

 

Info: Σε περίπτωση που συναντήσουμε κίνηση, η άφιξη μας στη Κοζάνη, μπορεί να είναι μετά τις 12.00 το βράδυ, ενδεχομένως και τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας!

 

 

 

 

 

 

Η τελική ώρα θα επιβεβαιωθεί με το ενημερωτικό της εκδρομής

48-72 ώρες προ αναχώρησης

 

 

 

 

Σημειώσεις:

 

 • Η σειρά του προγράμματος μπορεί να διαφοροποιηθεί, χωρίς να παραληφθεί οποιοδήποτε ουσιαστικό κομμάτι στην εκδρομή
 • Δεν απαιτείται διαβατήριο. Ταξιδεύουμε με ταυτότητα νέου τύπου τελευταίας 15ετίας. Τα ταξιδιωτικά έγγραφα είναι προσωπική ευθύνη του ταξιδιώτη.
 • Η εκδρομή ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες.

 

*Εξαιρούνται τα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικοί. Τα ταξιδιωτικά έγγραφα είναι πάντα προσωπική ευθύνη του ταξιδιώτη.

 

 

Special Βελιγράδι “Πύργοι του Βελιγραδίου”

5 ημέρες / 3 νύχτες

Απόκριες – Καθαρά Δευτέρα 25η Μαρτίου

 (αναχώρηση 19.00)

Ξενοδοχεία Διατροφή Early booking Κανονική Τιμή Παιδική Τιμή Επιβάρυνση μονόκλινου
Hotel Rex 3* Πρωινό 210 230 155€ 100
Argo Hotel 3* Πρωινό 230 250 155€ 110€
Belgrade City 4* Πρωινό 235 255 155€ 110€
Ημι/τροφή 270 290 175€ 110€

 

 

Στην τιμή Περιλαμβάνονται:

 

 • Τρεις (3) διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία της επιλογής σας – όπως αυτά αναφέρονται στον τιμοκατάλογο.
 • Διατροφή ανάλογα την επιλογή σας (πρωινό ή ημιδιατροφή).
 • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις και εκδρομές με πολυτελή λεωφορεία, σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα.
 • Έλληνας συνοδός-αρχηγός του γραφείου μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης Tour operator.

 

Δεν περιλαμβάνονται:

 

 • (Δημοτικοί φόροι, επίναυλοι καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά λοιπά έξοδα (15€ το άτομο δεν περιλαμβάνονται στην τιμή)!
 • Προαιρετική εκδρομή στο Νόβισαντ – Sremski Karlovci 20€.
 • Προαιρετική ξενάγηση με θέμα «Οι πύργοι του Βελιγραδίου και η παραδουνάβια συνοικία του Ζέμουν» 15€.
 • Είσοδοι σε μουσεία, κάστρα & αρχαιολογικούς χώρους.
 • Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στα περιλαμβάνονται.

 

 

 

Ο χρόνος του ταξιδιού Κοζάνη – Βελιγράδι (650χλμ) είναι κατά μ.ο.12 έως 14 ώρες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες ,την κίνηση στο δρόμο και τις καθυστερήσεις στα σύνορα και υπό φυσιολογικές συνθήκες

 

Παρατηρήσεις /Πληροφορίες :

 • Φροντίστε πριν την αναχώρηση σας να λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το ταξίδι σας από τον πωλητή που σας εξυπηρέτησε
 • Προσοχή στις χρεώσεις της κινητής τηλεφωνίας είτε αφορά κλήσεις ,είτε δεδομένα .Συμβουλευτείτε τους παρόχους σας (Cosmote,Vodafon,κτλ). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή VIΒER για δωρεάν κλήσεις μέσω internet
 • Μπορείτε να κάνετε αγορές και πληρωμές με κάρτες MasterCard και Visa .Για προμήθειες τραπεζών συμβουλευτείτε την τράπεζα σας
 • Σε περίπτωση που κάποιο ξενοδοχείο δε συγκεντρώσει τις απαραίτητες κρατήσεις ,σας προτείνεται εφάμιλλο, ώστε ο κόσμος να συγκεντρώνεται σε ένα ή δύο και να διευκολύνεται η εκτέλεση του προγράμματος των ξεναγήσεων – περιηγήσεων
 • Οι προαιρετικές δραστηριότητες δεν είναι υποχρεωτικές και αποτελούνε απλώς μια πρόταση και δεν είστε υποχρεωμένοι να συμμετέχετε .Απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετοχής για την πραγματοποίηση τους
 • Καθημερινά θα υπάρχουνε αλλαγές θέσεων στο λεωφορείο ,που αυτοματοποιημένα βγαίνουν από το σύστημα. Οι πρώτες χρονικά κρατήσεις τοποθετούνται την πρώτη ημέρα μπροστά
 • Θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικές στάσεις(βάση σχετικής νομοθεσίας) σε τακτά διαστήματα (ανά 3ώρες περίπου)για καφέ, φαγητό και τουαλέτα .Τα σημεία στάσεις είναι τα σύνορα και μαγαζιά πάνω στο δρόμο. Δυστυχώς η ποιότητας τους δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Σε πολλά σημεία ζητούνται 50λεπτά από τις καθαρίστριες στις τουαλέτες
 • Για λόγους υγειονομικούς δεν επιτρέπεται η χρήση τουαλέτας στο λεωφορείο ,καθώς δεν είναι δυνατή η απολύμανση της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και αποτελεί εστία μολύνσεως
 • Οι εκδρομείς οφείλουν να προσαρμοστούν στους υγειονομικούς κανόνες της χώρας που επισκεπτόμαστε και να φέρουν τα απαιτούμενα έγγραφα .Το γραφείο λειτουργεί μόνο συμβουλευτικά
 • Λόγω των καθυστερήσεων που μπορεί να προκύψουν στα σύνορα ,εξαιτίας της κίνησης ,ενδέχεται να υπάρχει αναμονή για την επιστροφή σας στις πόλεις αναχώρησής σας (αφορά πελάτες εκτός Θεσσαλονίκης)
 • To check in στα ξενοδοχεία πραγματοποιείται μετά τις 15.00 και το Check out πριν της 11.00
 • Παρακαλώ να είσαστε συνεπείς στα ραντεβού μας, τόσο στην εκκίνηση της εκδρομής, όσο και στις καθημερινές μετακινήσεις και να επιδεικνύετε ομαδικό και τουριστικό πνεύμα .Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να συμμετέχετε σε κάποια προγραμματισμένη εκδρομή ενημερώνετε εγκαίρως το αρχηγό – συνοδό του γραφείου
 • Ο αρχηγός – συνοδός του γραφείου είναι επιφορτισμένος για την ορθή εκτέλεση της εκδρομής και την πραγματοποίηση των περιηγήσεων !Δεν έχει ρόλο ούτε αστυνομικού ,ούτε επιτηρητή .Παρακαλείσθε να συμμορφώνεστε όλοι στους νέους υγειονομικούς κανόνες. Ο κάθε επιβάτης είναι υπεύθυνος για την καθημερινή προσωπική του υγιεινή και θα πρέπει να επιδεικνύει ιδιαίτερη σχολαστικότητα με υψηλό το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης
 • Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με το ξενοδοχείο ενημερώνετε άμεσα τον αρχηγό της εκδρομής
 • Να είστε πολύ προσεκτικοί με τα πράγματα σας κατά την αναχώρηση μπροστά από τα γραφεία μας ,καθώς παρατηρούνται φαινόμενα κλοπής
 • Σε περιπτώσεις ακυρώσεων δρομολογίων ,έντονων καιρικών συνθηκών ,απεργιών ,απρόβλεπτων καταστάσεων το γραφείο καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα στα πλαίσια του εφικτού για την ορθή εκτέλεση της εκδρομής και εφαρμόζει αυτά που ορίζει η σχετική νομοθεσία
 • Οι προαιρετικές εκδρομές – δραστηριότητες απαιτούν minimum συμμετοχή για να πραγματοποιηθούν
 • Δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετέχετε στις προαιρετικές εκδρομές – δραστηριότητες
 • Το φιλοδώρημα στους οδηγούς – αρχηγούς είναι προαιρετικό

 

Τρόπος κράτησης ,πληρωμής :

 

Την κράτηση σας μπορείτε να την πραγματοποιήσετε με τους εξής τρόπους:

 

Α)με επίσκεψή σας στο γραφείο και πληρωμή με μετρητά ,χρεωστική ή πιστωτική κάρτα

Β)τηλεφωνικά λαμβάνοντας τις πληροφορίες προφορικά.Η πληρωμή γίνεται με αντικαταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό

 • Η εξόφληση της εκδρομής γίνεται 15ημέρες προ αναχώρησης

 

Ολοκλήρωση κράτησης – Ενημερωτικό εκδρομής   :

 

 • Η κράτηση ολοκληρώνεται και θεωρείται ενεργή με τη καταβολή της προκαταβολής
 • Το ενημερωτικό της εκδρομής με τις τελευταίες λεπτομέρειες το λαμβάνεται l 72-24 ώρες πριν το ταξίδι .Το πρόγραμμα είναι το αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας

 

 

Ταξιδέψτε χωρίς άγχος , με ασφάλεια και σιγουριά !!!

Καλύψεις Ταξιδιωτικής ασφάλειας(προαιρετικά) :

 

 

Σε περίπτωση που το επιθυμείτε παρακαλώ να μας ενημερώσετε

 

 • Επιστροφή των χρημάτων σας σε περίπτωση νόσησης COVID – 19
 • πριν την αναχώρηση.
 • Έξοδα ξενοδοχείου λόγω καραντίνας ( COVID – 19).
 • Αποζημίωση για την απώλεια αποσκευών .
 • Έξοδα λόγω καθυστερημένης άφιξης των αποσκευών .
 • Επαναπατρισμός των συνταξιδευόντων μελών της οικογένειας του Ασφαλισμένου
 • Έξοδα διαμονής και επικοινωνίας του Ασφαλισμένου εξαιτίας απώλειας των ταξιδιωτικών του εγγράφων.
 • Έξοδα λόγω καθυστέρησης της πτήσης .
 • Έξοδα του Ασφαλισμένου εξαιτίας πρόωρης διακοπής του ταξιδιού του.
 • Έξοδα μετάφρασης (Απώλεια εγγράφων , νοσηλεία , διάγνωση κ.α).
 • Έξοδα για αποστολή φαρμάκων του Ασφαλισμένου.
 • Έξοδα για νομική υποστήριξη.
 • Έξοδα μετακίνησης και διαμονής , στενού συγγενή του Ασφαλισμένου που νοσηλεύεται.
 • Έξοδα νοσηλείας εκτός χώρας μόνιμης διαμονής.
 • Έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εκτός νοσοκομείου.

 

 

 

Απαραίτητα έγγραφα για ανήλικους ταξιδιώτες

 

Οι ανήλικοι επιβάτες, χρειάζονται, όπως και όλοι οι επιβάτες, έγκυρο διαβατήριο ή δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Πέραν αυτών όμως, απαιτούνται επιπλέον έγγραφα. Ειδικότερα:

Για ταξίδι ανήλικου ατόμου στο εσωτερικό / εξωτερικό

 • Χωρίς συνοδεία

Στην περίπτωση που ταξιδεύουν μόνοι τους χωρίς συνοδεία κηδεμόνα, για να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν, χρειάζονται επίσημο έγγραφο, με το γνήσιο της υπογραφής και από τους δύο γονείς ή νόμιμους κηδεμόνες τους και θεωρημένο στα ΚΕΠ, το οποίο να αναγράφει πως τους επιτρέπουν την έξοδο από τη χώρα, ή ταξίδι εντός αυτής.

Για ταξίδι ανήλικου ατόμου στο εξωτερικό

 • Συνοδεία ενός γονέα

Στην περίπτωση που ταξιδεύουν συνοδεία ενός εκ των δύο γονέων ή νόμιμων κηδεμόνων, χρειάζονται επίσημο έγγραφο υπογεγραμμένο από τον δεύτερο γονέα ή κηδεμόνα θεωρημένο στα ΚΕΠ.

 • Διαζύγιο με κοινή επιμέλεια

Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση διαζυγίου με κοινή επιμέλεια ανηλίκου.

 • Διαζύγιο πλήρους κηδεμονίας

Στην περίπτωση διαζευγμένων γονέων με πλήρη κηδεμονία του ενός επί του ανηλίκου, για να επιτραπεί στον ανήλικο να ταξιδέψει χρειάζεται και η απόφαση του δικαστηρίου εάν ταξιδεύει με τον νόμιμο κηδεμόνα του. Εάν ταξιδεύει μόνος, χρειάζεται τόσο η απόφαση του δικαστηρίου όσο και το επίσημο έγγραφο υπογεγραμμένο από τον νόμιμο κηδεμόνα του και θεωρημένο στα ΚΕΠ.

 • Απώλεια γονέα λόγω θανάτου

την περίπτωση απώλειας γονέα λόγω θανάτου, ο ανήλικος χρειάζεται για να μπορέσει να ταξιδέψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του γονέα, εάν ταξιδεύει συνοδεία του ζώντος. Εάν ταξιδεύει μόνος, πέραν της ληξιαρχικής πράξης θανάτου χρειάζεται και επίσημο έγγραφο υπογεγραμμένο από τον ζώντα κηδεμόνα και θεωρημένο στα ΚΕΠ.