ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ

7/ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

23/07/2022 – 29/07/2022

1Η ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 23/07/2022:ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ– ΚΟΖΑΝΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΜΠΟΛΟΥ (800 ΧΛΜ. )

Συγκέντρωση στα γραφεία μας, νωρίς το πρωί και αναχώρηση. Διασχίζοντας την Εγνατία οδό, φθάνουμε στο συνοριακό σταθμό των Κήπων, όπου μετά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών μας εγγράφων, επισκεπτόμαστε τα καταστήματα των αφορολογήτων ειδών. Στη συνέχεια και περνώντας τη γέφυρα του Έβρου, μπαίνουμε στο τουρκικό έδαφος. Μετά τις συνοριακές διατυπώσεις, διασχίζουμε την Ευρωπαϊκή Τουρκία, περνάμε περιφερειακά της Κωνσταντινούπολης, και περνώντας από την τρίτη κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου, περνώντας από την Ευρώπη στην Ασία, περνάμε έξω από τη Νικομήδεια, και φθάνουμε το βράδυ στο καταπράσινο Μπολού. Τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο, δειπνούμε και διανυκτερεύουμε.

2Η ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 24/07/2022:ΜΠΟΛΟΥ – ΠΡΟΚΟΠΙ (500ΧΛΜ.)

Πρόγευμα και ξεκινάμε για την Καππαδοκία. Περνώντας περιφερειακά από την πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, κατευθυνόμαστε προς την Αλμυρή λίμνη, κάνοντας μία στάση για να περπατήσουμε πάνω στο αλάτι της λίμνης. Και φθάνουμε στην Καρβάλη, όπου επισκεπτόμαστε την εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, που σήμερα είναι τέμενος.Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας, με προορισμό την πόλη της Μαλακοπής. Εκεί επισκεπτόμαστε την υπόγεια πολιτεία. Κατεβαίνοντας αρκετά μέτρα μέσα στη γη, ζούμε, φαντασιώνουμε τις συνθήκες ζωής των τρωγλοδυτών ανθρώπων, οι οποίοι ζούσαν εκεί. Συνεχίζουμε, φθάνοντας το βράδυ στο Προκόπι, Άγιος Προκόπιος, την καρδιά της Καππαδοκίας. Τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο, δειπνούμε και διανυκτερεύουμε.

3Η ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 25/07/2022:ΠΡΟΚΟΠΙ – ΚΟΡΑΜΑ – ΣΙΝΑΣΟΣ – ΝΕΑΠΟΛΗ-ΆΒΑΝΟΣ (60 ΧΛΜ. )

Πρόγευμα και ξεκινάμε την ξενάγησή μας στη μοναδική Καππαδοκία. Πηγαίνουμε στο χώρο, όπου « κοιμήθηκε » ο όσιος Ιωάννης ο Ρώσος και στη συνέχεια αναχωρούμε για τη Σινασό, όπου επισκεπτόμαστε τον ιερό ναό των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Βλέπουμε τα εναπομείναντα εκεί ελληνικά σπίτια και συνεχίζουμε για την κοιλάδα του Κοράματος, με τις εκκλησίες, τα μοναστήρια, τις φωλιές των αγριοπερίστερων. Εντυπωσιακή η Τοκαλί Κιλισέ, με μοναδική αγιογραφική απεικόνιση της Παναγίας.Συνεχίζουμε για μια βόλτα στην πρωτεύουσα του νομού, τη Νεάπολη και πηγαίνουμε στην Άβανο, την πόλη των κεραμουργών, την οποία διασχίζει ο Άλυς ποταμός. Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο, δειπνούμε κι έχουμε προαιρετικά τη δυνατότητα παρακολούθησης σ’ ένα καραβάν σαράι του χορού των περιδινούμενων δερβίσηδων, γνωστών και ως Μεσνεβί. Επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο και διανυκτερεύουμε.

4Η ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 26/07/2022:ΠΡΟΚΟΠΙ – ΦΑΡΑΣΑ, ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΓ.ΠΑΪΣΙΟΥ (150ΧΛΜ. )

Αφού πάρουμε το πρόγευμά μας, αναχωρούμε από το Προκόπι για την περιφέρεια των Φαράσων, το νοτιοανατολικό και πιο τραχύ κομμάτι της Καππαδοκίας, στις απότομες πλαγιές της οροσειράς του Ταύρου. Καθοδόν σύντομες στάσεις στον Άγιο Κωνσταντίνο/Έβερεκ (Develi), Ζίλα (Zile) με τον Ναό του Άγιου Βασιλείου. Φθάνουμε στην κωμόπολη Γιαχίαλη (Yahyali) και συνεχίζουμε με minibus.  Κινούμαστε στο στενό φαράγγι του ποταμού Ζάμαντι, διάσημου για τις διαδρομές rafting. Σε υψόμετρο 900μέτρων φτάνουμε στα Φάρασα (Camlica), αλλοτινή ελληνόφωνη γλωσσική νησίδα, με την χαρακτηριστική της διάλεκτο.  Πατρίδα δύο σύγχρονων Αγίων, του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη και του Αγίου Παϊσίου, γεννημένων το 1840 και το 1924 αντίστοιχα.

Ο έμπειρος αρχηγός μας θα διηγηθεί την ιστορία των δύο Αγίων και πραγματικά περπατώντας στα άγια αυτά μέρη θα νιώσουμε μια μεγάλη συγκίνηση. Η μικρή εκκλησία του χωριού σήμερα λειτουργεί ως τζαμί. Επιστρέφουμε στο Προκόπι, δειπνούμε και διανυκτερεύουμε.

5Η ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 27/07/2022:ΠΡΟΚΟΠΙ – ΚΑΙΣΑΡΕΙΑ (100 ΧΛΜ. )

Μετά το πρωινό μας, ξεκινάμε για την Καισάρεια.  Ενδιάμεσα στάση στο Ιντζέσου (Incesu), στο Ναό του Αγίου Ευσταθίου. Συνεχίζοντας, φθάνουμε στην Καισάρεια, πρωτεύουσα της Μεγάλης Καππαδοκίας. Η πόλη είναι γνωστή σε μας, ως πόλη του Αγίου Βασιλείου, του Μεγάλου Καππαδόκη Αγίου, επισκόπου Καισαρείας. Η σημερινή πόλη έχει να επιδείξει αρκετά μνημεία, κατάλοιπα των Βυζαντινών (τα τείχη του Ιουστινιανού), των Σελτζούκων (διάφορα τζαμιά και τύμβους) και των τελευταίων Οθωμανών (κτίσματα του Μιμάρ Σινάν).Αφήνοντας την Καισάρεια, επισκεπτόμαστε τη Μουταλάσκη (Talas), πατρίδα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου αλλά και του Αριστοτέλη Ωνάση.  Υπήρξε θέρετρο των πλουσίων κατοίκων και διατήρησε τον Ελληνικό χαρακτήρα μέχρι το 1924.  Εδώ σώζεται και ο Ναός της Παναγίας, σήμερα τζαμί. Επιστρέφουμε στο Προκόπι, δειπνούμε και διανυκτερεύουμε.

6Η ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 28/07/2022:ΠΡΟΚΟΠΙ – ΠΟΛΑΤΛΙ – ΆΓΚΥΡΑ (250 ΧΛΜ. )

Προγευματίζουμε και αφήνοντας το Προκόπι, αναχωρούμε για την πόλη του Πόλατλι. Στις παρυφές της πόλης, μνημείο, των μαχών που έλαβαν χώρα εκεί, στη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας. Σε παρακείμενο λόφο, στο Καλέ Γκρόττο, στις 13 Αυγούστου του 1922, έσπασε το μέτωπο του ελληνικού στρατού, με τις τραγικές συνέπειες που ακολούθησαν για την Ελληνισμό. Συνεχίζουμε για την πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα, την πόλη που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το νεότερο τουρκικό κράτος, αφού αυτήν επέλεξε ο Κεμάλ Ατατούρκ για πρωτεύουσα του.Περιηγούμαστε με το λεωφορείο στην πόλη και οδεύουμε στο Μουσείο των Ανατολικών Πολιτισμών. Ξεναγούμαστε στο μουσείο, θαυμάζοντας τα εκθέματα που υπάρχουν εκεί. Στη συνέχεια, μια περιήγηση με το λεωφορείο στην πόλη, ελεύθερος χρόνος στην αγορά της. Στη συνέχεια, πηγαίνουμε στο ξενοδοχείο, τακτοποιούμαστε, δειπνούμε, έχοντας το βράδυ μας ελεύθερο.

7Η ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/07/2022:ΆΓΚΥΡΑ – ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ – ΠΡΟΥΣΑ(400 ΧΛΜ. )

Μετά το πρωινό μας, ξεκινάμε για το Εσκί Σεχίρ, πόλη γνωστή για τις μάχες που έγιναν γύρω της. Και συνεχίζουμε, φθάνοντας στην πρώτη πρωτεύουσα των Οθωμανών, την καταπράσινη και γραφική Προύσα, όπου φθάνοντας στο ξενοδοχείο, τακτοποιούμαστε, δειπνούμε και διανυκτερεύουμε.

8Η ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 30/07/2022:ΠΡΟΥΣΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΟΖΑΝΗ- ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ (400 ΧΛΜ. )

Πρόγευμα και ελεύθερος χρόνος στην περιώνυμη αγορά της Προύσας, που σφύζει από ζωή και κάθε είδους προϊόντα. Πριν φύγουμε από την όμορφη πόλη, μια επίσκεψη στο κενοτάφιο του Καραγκιόζη και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Περνάμε από την Ασία στην Ευρώπη, μέσω της γέφυρας των Δαρδανελίων, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, διερχόμαστε τα ελληνοτουρκικά σύνορα και διασχίζοντας την Εγνατία οδό, φθάνουμε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ, γεμάτοι με αλησμόνητες αναμνήσεις από το ταξίδι μας.

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

  • Έξι (6) διανυκτερεύσεις με ημιδιατροφή  στα παραπάνω ξενοδοχεία.
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις και εκδρομές σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα.
  • Έλληνας έμπειρος συνοδός-αρχηγός του γραφείου μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής για την πραγματοποίηση των περιηγήσεων.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α.

      ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

  • Είσοδοι σε μουσεία, κάστρα, θεάματα, αρχαιολογικούς χώρους και γενικά όπου απαιτείται.
  • Φιλοδωρήματα, αχθοφορικά.
  • Ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναγράφεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.