ΠΟΝΤΟΣ

10/ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΑΝΤΑΠΑΖΑΡ (1) – ΜΠΟΛΟΥ – ΣΑΜΣΟΥΝΤΑ (1)  – ΟΙΝΟΗ – ΚΟΤΥΩΡΑ-ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ (3) – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ  – ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ – ΑΜΑΣΕΙΑ (1) – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (2)

 

1η ΗΜΕΡΑ – 2η ΗΜΕ­ΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 10/06/24 ΤΡΙΤΗ 11/06/24 ΚΟΖΑΝΗ – ΑΝΤΑΠΑΖΑΡ (860 χλμ)   

Aναχώρηση βράδυ Δευτέρας με προορισμό το Ανταπάζαρι μέσω Κεσάνης, Μαλγάρων, Ραιδεστού και Κωνσταντινούπολης.Έπειτα από συχνές στάσεις άφιξη στην πολη και μεταφορά στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

3η ΗΜΕ­ΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 12/06/24 ΑΝΤΑΠΑΖΑΡ – ΜΠΟΛΟΥ – ΣΑΜΣΟΥΝΤΑ (600χλμ)

Πρωινό και αναχωρηση για το Μπολου, (Βιθύνιον στα Ελληνικά  και γνωστό ως Αδριανούπολη στη Βυζαντινή περίοδο). Συνεχιζουμε για Σαμσουντα, σύντομη πανοραμική ξενάγηση της πόλης. Mεταφορά στο ξενοδοχείο,τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ΗΜΕ­ΡΑ: ΠΕΜΠΤΗ 13/06/24 ΣΑΜΣΟΥΝΤΑ – ΟΙΝΟΗ – ΚΟΤΥΩΡΑ – ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ  – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ (390 χλμ)

Πρωινό και αναχωρούμε για την Οινόη (Ünye) , τα Κοτύ Κοτύωρα (Ordu) όπου θα δούμε το Ναό της Υπαπαντής και το Πολυκάρπιο Παρθεναγωγείο.Συνεχίζουμε για την Κερασούντα (Φαρνακία) για να επισκεφθούμε τον Άγιο Νικόλαο που σήμερα είναι Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Κερασούντα,  πόλη στα βόρειο – ανατολικά της σημερινής Τουρκίας, στις ακτές  του Εύξεινου Πόντου έχει πληθυσμό 90.000 κατοίκους (απογραφή του 2003). Βρίσκεται στα νότια  της  Μαύρης Θάλασσας ενώ απέχει 175 χλμ από την Τραπεζούντα. Αμέσως μετά αναχωρούμε για τον σημαντικό μας προορισμό την Τραπεζούντα. Αφιξη,μεταφορά στο ξενοδοχείο,τακτοποίηση στα δωμάτια, δείπνο και διανυκτέρευση

 

5η ΗΜΕ­ΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/06/24 ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ  (150 χλμ)

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ακολουθεί η περιήγηση της πόλης της Μικράς Ασίας, στις ακτές του Ευξείνου Πόντου. Ξεκινάμε με το μουσείο της Αγίας Σοφίας και συνεχίζουμε με το Ελληνικό Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «Φάρος της Ανατολής» και τη θερινή έπαυλη του τραπεζίτη Καπαγιαννίδη, στον λόφο Σοούκ Σου (Κρυονέρι), η οποία σήμερα ονομάζεται Ατατούρκ Κιοσκ. Θα δούμε ακόμη την Παναγία Χρυσοκέφαλου, τον Ναό του Αγ. Ευγένιου (πολιούχο της Τραπεζούντας) και κατόπιν απ’ τον λόφο Μπόζντεπε, στο Μίθριον Όρος, θα απολαύσουμε την πανοραμική θέα της πόλης και τη Μονή Θεοσκέπαστου.  Συνεχίζοντας την περιήγησή μας θα δούμε το σπίτι της Μέριμνας των Ποντίων Κυριών, την τράπεζα Καπαγιαννίδη, που σήμερα φιλοξενεί την αίθουσα της τράπεζας Εργασίας και την τράπεζα Φωστηρόπουλου, όπου σήμερα βρίσκεται το ταχυδρομείο δεμάτων της Τουρκίας.  Ακολούθως συνεχίζουμε για την αρχαία Αργυρούπολη (Gumushane). Πόλη του νoμού Τραπεζούντας και έδρα της επαρχίας Χαλδίας, κάπου 100 χιλ. νότια της Τραπεζούντας. Λεγόταν και Κιουμουσχανέ, σαν τόπος αργύρου, για τα πλούσια μεταλλεία αργύρου που είχε άλλοτε η πόλη και όλη η περιοχή.  Θα δούμε την παλιά μητρόπολη, πολλές κατεστραμμένες εκκλησίες, σπίτια και λουτρά.  Επιστροφή στο ξενοδοχείο και χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση.  Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η ΗΜΕ­ΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 15/06/24 ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ  (50 χλμ)

 

Πρωινό και θα επισκεφθούμε την Παναγία Σουμελά. Η Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή  Σουμελά,  είναι  ένα  πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες

του Ποντιακού Ελληνισμού. Κατά τη παράδοση, το 386 οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορφές του Πόντου μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Εκεί, σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Aθηνιώτισσας, την οποία, πάντα κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος έκτισαν με τη συμπαράσταση της γειτονικής μονής Bαζελώνα κελί και στη συνέχεια εκκλησία μέσα στη σπηλιά, στην οποία είχε μεταφερθεί θαυματουργικά η εικόνα. Το σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης του μοναστηριού λύθηκε, επίσης σύμφωνα με την παράδοση, κατά θαυματουργό τρόπο. H ανθρώπινη λογική αδυνατεί να απαντήσει στο θέαμα που βλέπουν και οι σημερινοί ακόμη προσκυνητές, να αναβλύζει το αγιασμένο νερό μέσα από ένα γρανιτώδη βράχο. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες έκαναν πασίγνωστο το μοναστήρι όχι μόνο στους χριστιανούς, αλλά και στους μουσουλμάνους που ακόμη συνεχίζουν να το επισκέπτονται και να ζητούν τη χάρη της Παναγίας. Κοντά στο σπήλαιο κτίστηκε το 1860 ένας πανοραμικός τετραώροφος ξενώνας 72 δωματίων και άλλοι λειτουργικοί χώροι για τις ανάγκες των προσκυνητών, καθώς και βιβλιοθήκη. Γύρω από τη μονή ανοικοδομήθηκαν μικροί ναοί αφιερωμένοι σε διάφορους αγίους. H μονή κατά καιρούς υπέφερε από τις επιδρομές των αλλόπιστων , εξ αιτίας της φήμης και του πλούτου που απέκτησε. Μερικά περιστατικά συνδέονται και με θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας για τη σωτηρία του μοναστηριού. Στο μοναστήρι θα έχουμε παραμονή, επίσκεψη, προσκύνημα και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στην Τραπεζούντα, με ενδιάμεση στάση στους πρόποδες του  όρους  Μελά.  Συνεχίζουμε  τη  γνωριμία  μας  με  την  πόλη όπου θα δούμε, τον Άγιο Ευγένιο, πολιούχο της πόλης, την Αγία Άννα, τη Χρυσοκέφαλο, το φροντιστήριο, τα τείχη και τα θέρετρα Soğuksu. Θα  θαυμάσουμε τα παλιά αρχοντικά της πόλης, όπως του τραπεζίτη Θεοφύλακτου Κωστάκη και   τις τράπεζες Καπαγιαννίδη και Φωστηροπούλου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

7η ΗΜΕ­ΡΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 16/06/24 ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΛΙΜΝΗ ΣΑΡΑΧΟ (ΟΥΖΟΥΝΓΚΙΟΛ) ΑΜΑΣΕΙΑ ή  ΣΑΜΣΟΥΝΤΑ (620 χλμ)

Πρωινό και επίσκεψη στην λίμνη Σαράχο (Ουζούνγκιολ), στην περιοχή του Όφη ποταμού ανατολικά της Τραπεζούντας. Είναι μία πανέμορφη λίμνη σε καταπράσινα βουνά 1.100 μέτρα υψόμετρο όπου οι ντόπιοι κάτοικοι μιλούν ποντιακά και είναι πολύ φιλόξενοι. Αμέσως μετά αναχωρούμε για την Αμασεια. Η Αμάσεια είναι πόλη της Τουρκίας στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μαύρης Θάλασσας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

8η ΗΜΕ­ΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 17/06/24 ΑΜΑΣΕΙΑ  – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ  (690χλμ)

Μετα το πρωινο και με ενδιαμεσες στασεις θα φτασουμε στην Κωνσταντινουπολη. Tακτοποίηση στα δωμάτια και διανυκτέρευση.

 

9η ΗΜΕ­ΡΑ: ΤΡΙΤΗ 18/06/24 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 

Πρόγευμα και αναχώρηση για ξενάγηση στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Πόλης. Θα ξεκινήσουμε από το μεγαλύτερο μνημείο του ελληνισμού και της χριστιανοσύνης, την Αγία Σοφία. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το Βυζαντινό Ιππόδρομο, το θρυλικό Μπλε Τζαμί (Σουλτάναχμετ), θα επισκεφτούμε τη Βασιλική Στέρνα του Ιουστινιανου. Η ημέρα μας θα κλείσει με την επίσκεψή μας στην εκπληκτική Σκεπαστή Αγορά (Καπαλί Τσαρσί) με τα 5.000 μαγαζιά για να κάνετε τις αγορές σας. Διανυκτέρευση.

 

10η ΗΜΕ­ΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ 19/06/24 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΚΟΖΑΝΗ   (700χλμ)

Πρωινό και επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, την Παναγία των Βλαχερνών, το Μπαλουκλί (Μονή Ζωοδόχου Πηγής) που συνδέεται με τους θρύλους για τα μισοτηγανισμένα ψάρια και την άλωση της Πόλης. Επιστροφη για Ελλαδα.

 

 

 

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ΄ΑΤΟΜΟ:  700 €

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ: +330 €

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

 • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις και εκδρομές με πολυτελές λεωφορείο, σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στο Αντάπαζαρ στο ξενοδοχείο SAKARYA OTTOMAN 4* ή παρόμοιο με ημιδιατροφή.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στην Σαμψούντα στο ξενοδοχείο ANEMON SAMSUN 5* ή παρόμοιο με ημιδιατροφή.
 • Τρεις (3) διανυκτερεύσεις στην Τραπεζούντα στο ξενοδοχείο ANEMON TRABZON 4* ή παρόμοιο με ημιδιατροφή.
 • Μία (1) διανυκτέρευση στην Αμάσεια στο ξενοδοχείο APPLE PALACE 3* ή παρόμοιο με ημιδιατροφή ή στην Σαμψούντα στο ξενοδοχείο ANEMON SAMSUN 5*
 • Δύο (2) διανυκτερεύσεις στην Κωνσταντινούπολη στο ξενοδοχείο GRAND HALIC 4* ή παρόμοιο με πρωινό.
 • Συνολικά 8 πρωινά & 6 βραδινά γεύματα.
 • Επίσημο τοπικό ελληνόφωνο ξεναγό καθ΄ όλη την παραμονή μας στην Τουρκία γνώστη του προορισμού.
 • Δημοτικοί φόροι.
 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

 • Είσοδοι σε μουσεία, κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους και θεάματα.
 • Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναφέρεται σαν προαιρετικό ή προτεινόμενο.
 • Επιπλέον γεύματα.

 

*** Για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος μπορεί να αλλάξει η σειρά των επισκέψεων