ΠΟΝΤΟΣ

8/ΗΜΕΡΗ ΟΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

11/08 – 18/08/2022

1Η ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 11/08/2022:ΚΟΖΑΝΗ-ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΠΟΛΟΥ

Αναχώρηση νωρίς το πρωί από τα γραφεία μας. Διασχίζοντας την Εγνατία οδό, φθάνουμε στο συνοριακό σταθμό των Κήπων, όπου μετά τον έλεγχο των διαβατηρίων επισκεπτόμαστε τα καταστήματα των αφορολογήτων ειδών, τα οποία επισκεπτόμαστε μόνο βγαίνοντας από τη χώρα. Περνώντας τη γέφυρα του Έβρου, μπαίνουμε στο τουρκικό έδαφος. Μετά τις συνοριακές διατυπώσεις, διασχίζουμε την Ευρωπαϊκή Τουρκία, περνάμε περιφερειακά της Κωνσταντινούπολης, και περνώντας από τη τρίτη κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου, περνώντας από την Ευρώπη στην Ασία, περνάμε έξω από τη Νικομήδεια, και φθάνουμε το βράδυ στο καταπράσινο Μπολού. Τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο, δειπνούμε και διανυκτερεύουμε.

 2Η ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/08/2022: ΜΠΟΛΟΥ, ΣΑΦΡΑΜΠΟΛΗ

Αφού απολαύσουμε το πρόγευμά μας, αναχωρούμε, κατευθυνόμενοι για τη γραφική Σαφράμπολη. Στην παλιά πόλη, ξεχωρίζουν οι ανακαινισμένες οθωμανικές οικίες. Λόγω της αρχιτεκτονικής της σπουδαιότητας η πόλη έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Ουνέσκο. Τριώροφα κονάκια από πέτρα και ξύλο, χτισμένα από πλούσιους εμπόρους και τεχνίτες, μας, άψογα διατηρημένα, μας προκαλούν το θαυμασμό μας. Αφού περιπλανηθούμε στα δρομάκια, χρόνος ελεύθερος. Μετά, πηγαίνουμε και τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο, δειπνούμε και διανυκτερεύουμε.

3Η ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 13/08/2022: ΣΑΦΡΑΜΠΟΛΗ, ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ

Μετά το πρόγευμά μας, αναχωρούμε για Σαμψούντα, την αρχαία Αμισό, όπου φθάνοντας, περιηγούμαστε την όμορφη πόλη, θαυμάζοντας τα εναπομείναντα παλιά αρχοντικά, νεοκλασικά κτίρια Ελλήνων και Αρμενίων. Απαραίτητη η βόλτα και επίσκεψή μας στο λιμάνι της πόλης, όπου βρίσκεται το πλοίο με το οποίο ο Κεμάλ Ατατούρκ μετέβη από την Κωνσταντινούπολη στη Σαμψούντα, ξεκινώντας τον απελευθερωτικό, εναντίον των Ελλήνων αγώνα. Ελεύθερος χρόνος στην αγορά της πόλης και πηγαίνοντας στο ξενοδοχείο, τακτοποιούμαστε, δειπνούμε και διανυκτερεύουμε.

4Η ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 14/08/2022: ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ, ΟΡΝΤΟΥ, ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ, ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, ξεκινάμε για Μπάφρα, και από κει για την Ορντού, τα παλιά Κοτύωρα. Εκεί θαυμάζουμε το ναό της Υπαπαντής και με το τελεφερίκ θα έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε πανοραμικά την πόλη. Συνεχίζουμε για την Οινόη, όπου βλέπουμε τα παλιά ελληνικά σπίτια, το ναό της Θεοτόκου, το Κάστρο. Φθάνουμε στη συνέχεια στην Κερασούντα. Συνεχίζουμε για Τραπεζούντα, όπου φθάνοντας, τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο, δειπνούμε και διανυκτερεύουμε.

 5Η ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 15/08/2022: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε για την Παναγία Σουμελά, το γνωστότερο μνημείο του Ελληνισμού του Πόντου. Το όνειρο κάθε Ποντίου, μα και του κάθε Χριστιανού, να φθάσει εκεί που η παρουσία της Παναγίας μας είναι διαρκής. Επιστρέφοντας, ξεκινάμε για την περιήγησή μας στην πόλη της Τραπεζούντας. Επισκεπτόμαστε την Αγία Σοφία, τη βίλλα του Καπαγιαννίδη, σήμερα ( Ατατούρκ κιοσκ ), βλέπουμε το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, το σπίτι της Μέριμνας Ποντίων κυριών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

6Η ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 16/08/2022: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ, ΑΜΑΣΕΙΑ

Μετά το πρωινό μας, παίρνουμε το δρόμο για την Αμάσεια, χτισμένη σε απομονωμένη κοιλάδα του ποταμού Γεσίλιρμακ. Φθάνοντας εκεί, επισκεπτόμαστε την πλατεία όπου απαγχονίστηκαν 174 Πόντιοι το Σεπτέμβριο του 1921. Πάνω από την πόλη δεσπόζουν τα δύο κάστρα της, στην πλαγιά του βουνού υπάρχουν μέσα στους βράχους οι λαξευμένοι τάφοι των βασιλέων, των Μιθριδατών, ενώ δίπλα στο ποτάμι, κοντά στη γέφυρα υπάρχει το διώροφο κονάκι, παλιό αρχοντικό του 1872, καθώς και άλλα ελληνικά σπίτια. Η Αμάσεια, ήταν η πατρίδα του μεγάλου γεωγράφου, Στράβωνα. Αφού απολαύσουμε την όμορφη πόλη, πηγαίνουμε στο ξενοδοχείο, δειπνούμε και διανυκτερεύουμε.

 7Η ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/08/2022: ΑΜΑΣΕΙΑ – ΠΡΟΥΣΑ

Αφού πάρουμε το πρωινό μας, αναχωρούμε για την την πρώτη πρωτεύουσα των Οθωμανών, την καταπράσινη και γραφική Προύσα, όπου φθάνουμε το βράδυ, και φθάνοντας στο ξενοδοχείο, τακτοποιούμαστε, δειπνούμε και διανυκτερεύουμε.

 8Η ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 18/08/2022: ΠΡΟΥΣΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΟΖΑΝΗ-ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

Μετά το πρωινό μας, έχουμε ελεύθερο χρόνο στην περιώνυμη αγορά της Προύσας, που σφύζει από ζωή και κάθε είδους προϊόντα. Πριν φύγουμε από την όμορφη πόλη, μια επίσκεψη στο κενοτάφιο του Καραγκιόζη και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής. Διερχόμαστε τα ελληνοτουρκικά σύνορα και διασχίζοντας την Εγνατία οδό, φθάνουμε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ, γεμάτοι με αλησμόνητες αναμνήσεις από το ταξίδι μας.

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

  • Επτά (7) διανυκτερεύσεις με ημιδιατροφή  στα παραπάνω ξενοδοχεία.
  • Μετακινήσεις, ξεναγήσεις και εκδρομές σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα.
  • Έλληνας έμπειρος συνοδός-αρχηγός του γραφείου μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής για την πραγματοποίηση των περιηγήσεων.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α.

      ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

  • Είσοδοι σε μουσεία, κάστρα, θεάματα, αρχαιολογικούς χώρους και γενικά όπου απαιτείται.
  • Φιλοδωρήματα, αχθοφορικά.
  • Ό,τι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα ή αναγράφεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.